четвъртък, 28 юни 2007 г.

~*~Koi ima p1pki i koi :D~*~

Генетично предразположение – ако майка ви или баща ви са били с акне в тийнейджърската си възраст, най-вероятно и при вас ще бъде така.
Хормони – в юношеска възраст хормонът андроген се активизира и стимулира мастните жлези, което повишава секрецията им. Това, от своя страна, запушва порите и причинява появата на пъпки и черни точки. Хормоналните промени, свързани с месечния ви цикъл, или със спирането и започването на орални контрацептиви, често предизвикват „възпламеняване” на акнето.
В някои случаи оралните контрацептиви се използват за лечение при акне.
Стрес – въпреки, че стресът не може да е основна причина за появата на акне, възможно е благодарение на него то да се влоши, същото се отнася и за други болестни състояния на кожата.
Диета – дерматолозите не са абсолютно уверени, че диетата играе съществена роля при акнето. Някои специалисти обаче считат, че хранителните алергии могат да отключат прояви на акне.
Твърде често миене на лицето – може да раздразни кожата, като по този начин предизвика акне.
Мазни козметични продукти, предназначени за грижа на лицето – всеки
продукт, който запушва порите, може да предизвика акне.
Медикаменти – акнето може да е страничен ефект, предизвикан от приемането на някои лекарства, в това число на барбитурати, лекарства за припадъци и стероиди

Няма коментари: