четвъртък, 28 юни 2007 г.

~*~8 mita za drogata~*~

Мит 1: Около училищата се навъртат лоши чичковци, които предлагат на добрите, нищо неподозиращи деца бонбонки с хероин.
Истина: Който вярва в този мит, очевидно смята, че между хероина и пудрата захар няма съществена разлика. Разликата обаче е чудовищна и всеки светнат по въпроса ще ви каже, че хероинът е едно от най-горчивите неща на света. Близо до ума е, че да се скрие в бонбонка е напълно невъзможно чисто технически, тъй като всяко нормално добро дете незабавно би изплюло подобна гадост.
Мит 2: Още след първата доза хероин, чо
Истина: Учените глави все още спорят какъв е точният срок, за да ви сполети подобна беда, но са единодушни, че за да се пристрастите, са ви необходими минимум две седмици ежедневна употреба. Все пак ви съветвам да не си играете с огъня и да не се облягате на масовата заблуда, че “точно на вас няма да се случи”. Не забравяйте също, че дори една доза може да ви коства живота, тъй като не знаете какви боклуци са натъпкали в дрогата недобросъвестни и алчни пласьори.
Мит 3: Наркоманите най-често умират от свъхдоза.
Истина: Всъщност има нещо такова, но не съвсем. По-често умират от отравяне с гореспоменатите боклуци, смесвани с чистата дрога, например хинин. Понякога действително хвърлят топа от свърхдоза, просто защото случайно са попаднали на чист хероин - представете си халба разредена наливна бира ненадейно да се окаже пълна с чист спирт и да я изпиете на екс.
Мит 4: От опиатната абстиненция се умира.
Истина: Не, не се умира. Много наркомани я понасят тежко, просто защото са чували за нея ужасяващи неща, които ги плашат – и гадните им усещания отчасти се дължат на самонавивка. Иначе абстиненцията е наистина неприятно състояние, но се преживява – казват, че приличала на много тежък грип, умножен по десет. От алкохолна абстиненция обаче, действително може да умрете.
Мит 5: Опиатите са най-опасните вещества на света.
Истина: Че са опасни - опасни са, няма спор. Но колкото да не ви се вярва, алкохолът е по-опасен, ако се сумират в дългосрочен план всичките му вредни ефекти. Ако повечето хора знаеха на какви смразяващи поразии е способна огнената вода, светът щеше да е пълен с трезвеници. Вярно е, че за да станете алкохолик, трябва сериозно да се постараете, тоест да се наливате алчно, безразборно и ежедневно в продължение на години. Но успеете ли веднъж, последиците са зловещи и фатални - спомнете си "Да напуснеш Лас Вегас"…
Мит 6: Канабисът е опасен наркотик.
Истина: Наркотик е, но е по-безобиден дори от цигарите. Към тревата не може да се пристрастите, колкото и да се стараете. А за да предозирате, трябва да изпушите няколко стотици джойнта наведнъж - нещо, което никой досега не е постигнал. В най-лошия случай, може да ви хване лека параноя, която бързо минава, а старите "чайки" въобще не й обръщат внимание. В някои култури канабисът се смята за билка - знае се например, че е ефикасно средство против повръщане, дори се твърди, че помага при глаукома. Разбира се, не ви съветвам да опитвате да обяснявате това на някой полицай или на майка си - практиката показва, че е безсмислено.
Мит 7: Който пуши трева, скоро ще посегне и към твърди дроги.
Истина: Досега не е открита никаква причинно-следствена връзка между консумацията на канабис и опиати. Обикновено потребителите на едното и другото са от съвършено различен контингент, мразят се взаимно и рядко ще ги видите заедно. Връзка може да има само дотолкова, доколкото продавачът на трева понякога предлага и хероин, но това се случва много, много рядко.
Мит 8: Цигарите (става дума за тютюн) не са наркотик и към тях не се привиква.
Истина: Напротив, ужасно се привиква. Никотинът е психоактивно вещество, следователно цигарите съвсем спокойно си минават за наркотик. Повечето хора, особено пушачите, ги смятат за безобидно нещо, само защото не може да ги доведе до безпомощно състояние. Само че цигарите се отказват по-трудно дори от хероина - говоря напълно сериозно. Ако веднъж се пристрастите, ще си спомните за мъдрото ми предупреждение, но вече ще е твърде късно.

Няма коментари: